Andrej Babiš z berlínského útoku obvinil migrační politiku Angely Merkelové, Sobotka výrok odmítá.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) obvinil kancléřku Angelu Merkelovou, že za pondělní berlínský útok může její migrační politika. Premiér Bohuslav Sobotka Babišův výrok o vině Merkelové odmítl a zaujal k němu kritický postoj.

Podle Babiš za pondělní útok v Berlíně, při kterém neznámý pachatel najel do návštěvníků vánočních trhů a dvanáct jich zabil, může migrační politika spolkové kancléřky Angely Merkelové.

Německo podle něj platí vysokou daň. Jako řešení vidí mír v Sýrii a návrat migrantů do jejich domovů. V Evropě pro uprchlíky není místo, napsal.

„To ona (Merkelová) dovolila, aby se migranti dostávali do Německa a celé Evropy v nekontrolovaných vlnách, bez dokladů, a tedy bez znalosti, kdo skutečně jsou,“ napsal Babiš.

Němečtí i unijní politici by si podle něj měli konečně přiznat, že musí zastavit tok migrantů do Evropy mimo evropský kontinent a přestat s politickou korektností, kterou ohrožují Němce i celou Evropu.

„Řešením je mír v Sýrii a návrat migrantů do jejich domovů. V Evropě není pro ně místo. Musí počkat v uprchlických táborech v Turecku,“ uvedl Babiš.

Je podle něj třeba zastavit migraci z Afriky v Libyi a domluvit pro státy, ze kterých migranti prchají, finanční pomoc, aby neodcházeli ze svých domovů.

Sobotka vinu Merkelové odmítá

Premiér Bohuslav Sobotka Babišův výrok o vině Merkelové odmítl.

„Místo výkřiků je spíš potřeba, abychom vyřešili migrační krizi, ochránili bezpečí občanů. Abychom přišli s reálnými koncepty, reálnými řešeními a začali je naplňovat,“ řekl Sobotka.

Podle něj sice má Česko řadu výhrad k německému postupu v migrační krizi, je ale důležité hledat společné evropské řešení. Podle něj situaci reálně pomáhá dohoda s Tureckem o vracení migrantů z Řecka nebo zabezpečení hranic balkánských zemí, na kterém se podílejí i čeští policisté.

Sobotka zároveň uvedl, že není důvod, aby Češi kvůli útoku omezovali nebo rušili oslavy vánočních svátků. Vláda podle něj dělá vše pro to, aby se lidé mohli cítit bezpečně, na veřejných prostranství zvyšuje přítomnost policie.

„Já se domnívám, že bychom si neměli nechat pokazit vánoční svátky tím útokem. Chtěl bych ještě jednou ujistit občany České republiky, že vláda dělá a bude dělat v příštích dnech a týdnech všechno pro to, aby se lidé v naší zemi mohli cítit bezpečně. Věřím, že v České republice nás čekají klidné Vánoce,“ sdělil Sobotka.

(pel)